Gyermekfotózás – Bíborka

Bíborka - Gyermekfotózás - Foto-Graf Fotogárfiai Stúdió

A gyermekfotózás nem is olyan egyszerű, mint azt sokan elsőre gondolnák. Könnyű dolga van a fotósnak, ha Pocaklakót kell fotóznia, mert a kismamával megbeszélheti, hogy hogyan álljon, hová nézzen, s így könnyen összejönk a tökéletes fotó.

Gyermeket fotózni, már sokkal keményebb dió, mert a pici szinte biztosan nem fog beállni a kamera elé és megvárni amíg elkészítjük a kívánt, elképzelt fotót. Sőt a legtöbb esetben eleinte megilletődötten, bizalmatlanul szemlélik a kamerával megjelenő, ismeretlen fotográfust. A fotósnak az áhított fotók elkészítése előtt kapcsolatot kell építenie az apróságokkal, meg kell nyernie a bizalmukat, hogy a picik felszabadultan tudjanak viselkedni a kamera előtt. Mindezek miatt szép, de egyben kihívás is – fotós és szülő számára egyaránt – a baba- és gyermekfotózás.

A fotózás megkezdése előtt el kell érni, hogy a gyermek ne a fotóssal és a gépével legyen elfoglalva, hanem játsszon, nevessen és adja önmagát. Szűlőnek, fotósnak érdekes feladat ez. Több időt kell szánni a fotózásra, hiszen az idő egy részét a kapcsolatépítésre, a gyerkőcök bizalmának megnyerésére fordítjuk.

Bíborka nyugodtan fogadta az otthonába érkező fotósainkat – érkezésünkkor épp aludt. Ébredés után, édesapja kezéből – kicsit talán megszeppenve – szemlélte a két, nagy géppel felszerelkezett fotóst, de bizalmatlansága szerencsére hamar elmúlt és az apróság igazán felszabadult lett. Ilyenkor bizony elkél a fotósok összehangolt munkája: míg egyikük a gyermekkel ismerkedett, játszott, olvasott, addig a másik fotózott. Bíborka szülei is segítettek: édesanyja feltette az apróság kedvenc zenés DVD-jét, kis idő múlva már táncolt is rá a drága picur!

Bíborka nagyjából egy óra elteltével már valóban felszabadult volt, és igazán önmagát adta. Bájos, aranyos gyermekfotók készülhettek róla. A fotókért alaposan meg kellett dolgozni mind a szülőknek, mind a fotósoknak, de a picúrral eltöltött idő, és a végeredmény miatt bőven megérte: