Valahol Európában – Színházi előadás fotózása a próbán

A Szép Ernő Színház, kiegészülve Solti Ádámmal, a Madách Színház, a Vörösmarty Színház és a Budapesti Utcaszínház művészeivel, valamint az újpesti Homoktövis Általános Iskola színjátszó körének tanulóival az Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Házban mutatta be május 9-én Dés László Valahol Európában musicaljét.

Fotósunk a május 5-i próbán fotózott a társulat honlapjához és a darab dokumentálásához. A világhírű film színpadi adaptációja a Szép Ernő Színház vezetőjének, Szinevál Gyulának a rendezésében került színre. Az előadást négy nappal megelőző, főpróba előtti utolsó próbáján már érezni lehetett a darab feszültségeit, fordulatosságát, amit remekül alapozott meg Dés László hatásos zenéje. A szóló énekek és a kórusok igazán színessé és élvezetessé tették még a próbát is. Néha szinte előadás szinten mentek le a színek. A gyerekszereplőket alakító tanulók egyenrangú partnerei voltak a felnőtt színészeknek.

A leegyszerűsített díszletet hatásos világítástechnika egészítette ki, ám ez inkább az előadás szempontjából volt nevezhető annak. Fotótechnikai szempontból sokszor túlzottan erős fény-árnyék különbségek bonyolították a fotós számára egyébként is ismeretlen darab fotózásának problémáit. A produkció azonban annyira lenyűgöző volt, hogy könnyedén feledtethette ezeket a körülményeket, és különben is, a nehézségek azért adódnak, hogy megoldjuk őket.

Közel 470 képből válogattuk ezt a kis csokrot, ami reméljük érzékletesen adja vissza a 100 perces előadás teljes hangulatát.