A technika találkozása a spiritualitással

Mandalák virágfotókból

A spirituális érdeklődés tudat alatt mindig is jelen volt bennem. Pár éve, egy ismeretség felújulása kapcsán viszont a felszínre került. Így jutottam közelebb a mandalák világához is. A bonyolultnak tűnő megismételhetlenség mögött rejlő természetes sokszínűség fogott meg. A vizuális meditáció lehetősége…

Mivel vektorgrafikával is foglalkozom, kézenfekvőnek tűnt, hogy így vágok bele magam is a mandalakészítés rejtelmeibe. Azonban, milyen érdekes. A képfeldolgozással hiába dolgozom kötelesség szinten, az valahogy mindig élvezetes elmélyülés, hiszen javarészt azért csak a saját fotóimmal dolgozom. A vektoros munka viszont mindig kötelezettség. Nem is tudtam ebből kiszakadni próbálkozásaim közben, így az elmélyülés sem következhetett be. Nem volt mi megadja a kezdő lökést, hiányzott a belső inspiráció.

Egy gerberát nézegettem, kiemeltem a vázából, és felülről szemléltem a virág tökéletességét. Az öncélúságtól mentes szépséget, és a természetnek azt a kiismerhetetlenségét, hogy nem alkot két egyforma dolgot még ugyanabból sem. A szabályosság benne van minden teremtményben, de az apró szabályok megismételhetetlen egyediségbe, a szabálytalanság szabadságába olvadnak egybe. Ahogy a szárát ujjaimmal sodorgatva centrális pörgését figyeltem, meg is kaptam az ihletet. Hiszen ott volt előttem a Természet virágmandalájának egyike.

Felülről, szimmetrikusan fotózott virágokat kezdtem gyűjteni. Egyelőre csak fotózni… Az első elképzelésem az volt, hogy különféle virágokat montírozok össze különleges rétegtechnikákkal, de rájöttem, hogy ez nem való mesterkedés. Visszaemlékeztem az ihlet születésére. Hiszen egy virágban ott a tökéletesség és a szabálytalanság is. Egyetlen virágképből kell elkészülni mindegyiknek!

Kinyitogattam a mappát, amiben a gyűjtemény volt. Mindig engedtem a belső sugallatnak, hogy melyiket emeljem ki. A hatos, vagy nyolcas felosztás is ötletszerű volt, sosem tudatos. A technika, amivel a képek készültek túl bonyolult, ráadásul témánként változó is volt, csak nagyon hosszasan lehetne leírni a meneteket. Annyit had mondjak csak róluk, hogy minden képből készült egy hatodos, vagy nyolcados szelet, mint egy tortáé. Abból alakult ki másolással egy teljesen új virág, majd ennek a többszörös és méretváltoztatott, továbbá centrálisan elforgatott másolataiból és a Photoshop rétegstílusainak a variálásából jött létre egy kép, amit tovább szeleteltem, és kezdődött minden elölről, amíg úgy nem éreztem, hogy ide szerettem volna eljutni. Nehéz elhinni, de némelyikben húsz óra munka is van… De nem ez a lényeg!

A megélés, ami a készítések alatt eltöltött. Ahogy formálódott az egész szeletéből egy új. Ahogy egyre több réteg került egymás fölé, és mutatott új képet a stílusok közötti váltogatásokkal. Varázslatos volt, ahogy az Isteni milliószínűség a technika segítségével a szobámba költözött. (Néha hosszú perceken keresztül csak a variációk között kutattam. A végére meg sosem érhettem, hiszen szinte végtelenek voltak. Aki már látott kaleiodoszkópot, tudja, miről beszélek.) A felismerés volt a legnagyobb ajándék: a természetben ott van a lehetőség mindenre. Titkok vannak elrejtve a leghétköznapibb felület alatt is. Káprázatos, felfedezésre váró titkok, amelyekhez sokszor a legelképzelhetetlenebb úton jutunk el.

Vajda János


A Mandalák virágfotókból című sorozat megvásárolható az alábbi képekre kattintva:

[photoshelter-gallery g_id=’G0000ph9mpN7JX_g’ g_name=’Mandalas-MandalA-k’ width=’600′ f_fullscreen=’t’ bgtrans=’t’ pho_credit=’iptc’ twoup=’f’ f_bbar=’t’ f_bbarbig=’f’ fsvis=’f’ f_show_caption=’t’ crop=’f’ f_enable_embed_btn=’t’ f_htmllinks=’t’ f_l=’t’ f_send_to_friend_btn=’f’ f_show_slidenum=’t’ f_topbar=’f’ f_show_watermark=’t’ img_title=’casc’ linkdest=’c’ trans=’xfade’ target=’_self’ tbs=’5000′ f_link=’t’ f_smooth=’f’ f_mtrx=’t’ f_ap=’t’ f_up=’f’ height=’400′ btype=’old’ bcolor=’#CCCCCC’ ]