Színtelen virágok

Lehet-e nagyobb ellentmondás a fotográfiában, mint az eredendően színes témákat fekete-fehérben fényképezni? Ellentmondás, de egyben kihívás is, amióta léteznek a színes nyersanyagok. Vannak azonban olyan területei a fényképezésnek, amelyeknél elfogadott a színtelen ábrázolás. Gondolok itt elsősorban a portrékra, a szociófotókra, a tájképek bizonyos megközelítéseire, vagy a letisztult aktokra. Itt álljunk is meg egy pillanatra!

Hiszen a fényképezésnek e területe a legékesebb magyarázat a színtelenségre. A fekete-fehér tónusok elveszik a bőr színét, megszűnik a természetesség, a test nem a hús-vér valóságában jelenik meg, nem valakihez kapcsolható, sokszor ezért nem is kell az arc. A jó akt az emberi test egyetemes szépségéről mesél. A formák tökéletessége válik főszereplővé a fényben. Ez a fekete-fehér fényképezés lényege. Formára és fényre helyezni a hangsúlyt.

A virág mindig is az erotikát is és a nőt is jelentette és jelenti a számomra a Természet öncélúságtól mentes tökéletessége mellett. Ha úgy akarunk bemutatni egy virágot, hogy felismerhető legyen, csak színesben szabad láttatni. Amint azonban elvonatkoztatunk a természetben betöltött szereptől, maga a teremtmény kerülhet az előtérbe. Részletei, a benne előforduló megjelenési formák, amikben nincs benne ugyan az egész virág, mégis utalás történik rájuk. Azonban még ilyenkor is fontosak lehetnek a színek.

A fekete-fehér virágok pedig mintha nem is virágok lennének, mint ahogy a fekete-fehér testképek sem emberábrázoló fotók. Valami nagyon fontosnak a részei, amikhez a külső mázak lepattogtatásával lehet eljutni, és ez jelen esetben a színek hatás megtévesztésének az elkerülése. Ha nincs szín, nincs, ami befolyásoljon.

Nem az erotikát látom egy szép emberi formában, hanem a teremtés tökéletességét. A színtelen virágok ugyanezt jelentik nekem. Eljutni a Teremtő Erő megismerésének a küszöbéhez. Hiszen a Legnagyobb Fényben sincs szín, ki is aludnak mellette. S mi is csak tiszta lélekkel állhatunk elébe. Elhagyva gyarlóságaink színes burkait.

Ha megtalálhatom a színes teremtményekben a színtelen szépséget, talán magamban is eljuthatok a legtisztább felismerésekhez…


 

A fotók megvásárolhatók az alábbi képekre kattintva:

[photoshelter-gallery g_id=’G0000U46B1F3yUXc’ g_name=’Uncolored-Flowers-SzA-ntelen-virA-gok’ width=’600′ f_fullscreen=’t’ bgtrans=’t’ pho_credit=’iptc’ twoup=’f’ f_bbar=’t’ f_bbarbig=’f’ fsvis=’f’ f_show_caption=’t’ crop=’f’ f_enable_embed_btn=’t’ f_htmllinks=’t’ f_l=’t’ f_send_to_friend_btn=’f’ f_show_slidenum=’t’ f_topbar=’f’ f_show_watermark=’t’ img_title=’casc’ linkdest=’c’ trans=’xfade’ target=’_self’ tbs=’5000′ f_link=’t’ f_smooth=’f’ f_mtrx=’t’ f_ap=’t’ f_up=’f’ height=’400′ btype=’old’ bcolor=’#CCCCCC’ ]