Hazai vadon élő orchideák

Az orchidea nemcsak a trópusok éke. A mérsékelt égöv, így hazánk is számtalan orchidea fajnak ad otthont. A 44 alapfaj mellett 2 alfaj és számtalan hibrid virágzik az országban. A mi orchideáink nem fákon élősködnek, ritka közöttük a nagy virágú egyed és egyelőre még a gyűjtők se nagyon szemelték ki őket otthoni termesztésre, keresztelgetésre.

Orchidea: Sápadt korbor - Pilisszentkereszt, 1988

Orchideáink talajlakók és ellentétben trópusi testvéreikkel, nem paraziták. Néhány, úgynevezett szaprofiton faj egyes növények, főleg fák talajba került korhadékain él. Orchideáink, szakszerű megnevezéssel kosboraink a hagyományos virágokra jellemző módon élnek.

Az orchideák a növényrendszertan csúcsán helyezkednek el. A legfiatalabb család, a mai nap is alakul, a kereszteződésekből és az izolációkból adódóan új fajok születésének lehetünk tanúi.

A mérsékelt égövi kosborok nagy része kistermetű, kis virágzatú, beleolvad a környezetbe, sokszor csak a szakavatott szem veszi észre. Néhány nagyobb, impozáns egyed messziről is felhívja magára a figyelmet, ezek vannak igazán kitéve a szakítás, kiásás veszélyének. A kisebbeket elsősorban élőhelyük általunk előidézett átváltozása veszélyezteti.

Kosborainkat, mint minden egyéb vadvirágot nem érdemes és nem is szabad leszakítani, mivel nagyon gyorsan tönkre mennek. A mérsékelt égövi orchideák speciális tenyésznek. Gyökérzetük szimbiózisban él a talajban található mikroorganizmusokkal, gombákkal. Életük és szaporodásuk feltétele ennek a társegyednek a talajban való megléte. Azonos fajon belül ez eltérő lehet, az élőhely függvényében.

Egy bizonyos kosbor más – akár csak pár méternyi – helyre, ugyanolyan fajok közé telepítve már nem biztos, hogy életképes maradhat, ha ott már más a talaj összetétel. Ezért hiába való ezek kiásása és áttelepítése. És amíg a leszakított virág a következő évben újra nyílik, a kiásott örökre elveszik a természet és a mi számunkra is.

Minden hazai orchideánk szigorúan védett!

Az itt látható képek a 80-as évek utolsó harmadában végzett, céltudatos gyűjtőmunkájának szemelvénye. Elkészítésük nem jöhetett volna létre Nagy Csaba, Reszler Gábor és Szőcs Dénes barátaim közreműködése nélkül.

Vajda János

[photoshelter-gallery g_id=’G0000Y3u.vlKAV5g’ g_name=’Uncolored-Flowers-SzA-ntelen-virA-gok’ width=’600′ f_fullscreen=’t’ bgtrans=’t’ pho_credit=’iptc’ twoup=’f’ f_bbar=’t’ f_bbarbig=’f’ fsvis=’f’ f_show_caption=’t’ crop=’f’ f_enable_embed_btn=’t’ f_htmllinks=’t’ f_l=’t’ f_send_to_friend_btn=’f’ f_show_slidenum=’t’ f_topbar=’f’ f_show_watermark=’t’ img_title=’casc’ linkdest=’c’ trans=’xfade’ target=’_self’ tbs=’5000′ f_link=’t’ f_smooth=’f’ f_mtrx=’t’ f_ap=’t’ f_up=’f’ height=’400′ btype=’old’ bcolor=’#CCCCCC’ ]