Jótékonysági esten

Balogh Cecíliától a Szahara Táncstúdió vezetőjétől kaptuk a megtisztelő felkérést az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU) javára tartott jótékonysági hastánc gálaműsor hivatalos fényképezésére. Az est bevételét az Afrikában magyarok által üzemeltetett kórházak támogatására ajánlották fel.

A négy órás, látványos műsorban igen széles választékú fellépések szerepeltek. A hastánc egyébként is sok ágát, táncstílusát bemutató egyéni táncosok és csoportok mellett dobosok, sőt egy arab férfi táncpár is fellépett.

Azt gondolhatnánk, hogy a szép hölgyek, színes ruhák és a színes fények együttesen is elég elkápráztatóak ahhoz, hogy könnyen lehessen fényképezni az eseményt. Ez azonban nem így van. A színpadi világítás csak látszólagosan, a szemnek ad elég fényt. A fényérzékeny anyagok számára azonban nagyon is kevés. Vakut használni pódiumfotózáskor egyenesen illetlenség, de nem is érdemes, elég kiábrándító világítási eredményt ad. Ha lehetne “művészkedni” egy ilyen esemény fotózásakor, már nem is lenne probléma, hiszen a hosszú idejű zársebességekkel nagyon látványos bemozdulásokat lehet elérni. Itt azonban megbízásból fényképeztünk, és az elkent arcok és alakok nem adhatók el alkalmazott fotográfiának. Bizony nagyon kellenek a viszonylag gyors záridők. Ehhez azonban nagy rekesznyílás használata kell, amiért az élesség állítás pontossága nagyon fontos, a kis mélységélesség miatt. Ez térben állandóan mozgó téma esetében nem egyszerű feladat, különösen az élesség érzékelő rendszer számára nem igazán kellő mennyiségű fény miatt. Kizárólag követő autófókusszal lehet dolgozni, a kiválasztott élességállító pontot állandóan az alanyon tartva. Ezt meg állandóan változtatgatni kell, mert a mozgás iránya miatt megváltozó kompozíciós rend miatt a kép súlypontja is változik.

Nem véletlen, hogy bár általában 70-80%-os hatékonysággal dolgozunk egy-egy fotózáskor, itt bizony a majd’ 1000 expozícióból csupán 450 képet tudtunk kiválasztásra átadni a megrendelőknek. Az est azonban nagyon látványos és remek hangulatú volt. Igazán jó volt a részesének lenni. Sokszor jobb lett volna leemelni a gépet a szem elől és belefeledkezni a zene és a mozgás együttes harmóniájába és együtt tetszést kifejezni a szépszámú közönséggel. Ezek azok a momentumok, amik a legfáradságosabb munkát is élvezetessé tudják varázsolni…