Gyermekfotózás: Zita

Zita gyermekfotózását születésnapi ajándékként kapta édesanyja, Adri. Nyárias délután nyílt lehetőség a fotózásra, így a meglehetősen erősen tűző napfény elől árnyas helyszínt kerestünk. Olyan helyet kerestünk, ahol az apróság felszabadultan el tudja foglalni magát, szép a környezet, és egyúttal biztonságban is van.

A gyermekfotózás egyik legnagyobb kihívása a picik bizalmának megnyerése. Lehet persze beállított fotókat készíteni, de véleményem szerint igazán kedves gyermekfotók a felszabadult, önfeledt gyerkőcökről készülnek. Ehhez pedig elsősorban azt kell elérni, hogy az apróság ne legyen megszeppenve az idegentől, aki minduntalan körülugrálja a kamerával. Fontos, hogy ne feszélyezze a fotózás, hanem legyen önmaga.

Persze ehhez először a szülőt kell meggyőzni mindig. A felnőtteknek azt kell megszokni, hogy a gyermekfotózás nem megy úgy, hogy beállunk, belenézünk a kamerába, mosoly, és kész. Az ilyesfajta pózolás a gyermek számára nem természetes, nem érti, gyorsan megunja, és nyűgös lesz. A szülők viszont azt szeretnék, ha mihamarabb készülnének a képek.

Én úgy próbálom megoldani ezt, hogy a fotózás elején készítek pár beállított képet, aztán amikor látom, hogy a gyerkőcöt más kötné le, akkor odébb sétálok, és objektívet cserélek. Igyekszem annyit szöszmötölni az objektívvel, hogy a picinek legyen ideje valamivel lefoglalnia magát. Mielőtt a szülő újra felvenné, csendben szólok, hogy hagyjuk csak játszani. Innentől jön az érdemi munka.

Ez a taktika bevált Zitánál is, aki bár nem fogadott idegenkedve, de kicsit nyűgösen indult neki a fotózásnak. Először készítettünk néhány beállított képet anyával, majd jött a “váltás”. Ezalatt Zita és Adri egy kis sétára indultak, s felfedezték azt a talpalatnyi kis szigetecskét, ahol fotóztunk.

Ez éppen elég volt Zitának, hogy feloldódjon, és anyával kezdjen foglalkozni. Anya és lánya kizárta a külvilágot egy kicsit, a kontaktusuk egyszerre volt intim és kedves. Azt hiszem, a sorozat talán legkedvesebb két képe született ekkor.

Gyermekfotózás: Zita - Foto-Graf Fotográfiai Stúdió

Gyermekfotózás: Zita – Foto-Graf Fotográfiai Stúdió

Zita gyorsan “átöltözött”, és innentől hagytuk is, hogy egy kicsit felfedezze a környéket. Nem mondhatom, hogy nem volt hozzá kedve. Csavargott, a hídon járt fel-alá, kacsákat lesett, élvezte a hirtelen jött kis szabadságot.

Csavargása és huncutkodásai kedves fotótémát adtak. Már cseppet sem zavartatta magát a kamerától, nyugodtan bóklászott, játszott, akaratlanul is jól megoldogoztatott. Szerencsére :)

Fotói az alább található galériában tekinthetők meg.