Kreatív esküvői fotózás

Mitől lehet kreatív az esküvői fotó?

A kérdés feltevése jogos, és ha csak egy mondatban lehetne válaszolni, ezt kellene: Attól, amitől minden más fotó. Hagy éljünk egy hasonlattal: más munka kerül ki egy asztalos keze alól, mint a műbútorasztaloséból.

kreatív esküvő fotózás

A profizmus semelyik szakmában sem feltétlen az ötletességet jelenti. A jó szakmunkás tökéletesen elvégzi a feladatát, mindig ugyanazon sémák szerint. Nem a lelkét, az érzéseit adja a munkájába, „csak” a szaktudását, és a gyakorlatát. Ne higgye senki, hogy ez nem fontos tényező, nagyon is az, hiszen a legkreatívabb ötlet is elsikkad a silány szakmai kivitelen. A fotográfiára is igaz ez. Lehet technikailag a legtökéletesebb a kép, ha a képi ötlet, vagy gondolat/érzés hiányzik belőle. Ez azonban igaz az ellenkezőjére is. A kettőnek együtt kell működnie!


Az esküvő fényképezés nagyon komplex feladat a fotós részére. Egyszerre kell jelen lennie a riporteri képességeknek a magas szakmai tudás mellett, ugyanakkor folyamatosan megújulva kell keresnie a lehetőségeket az egyedi megoldásokra. Rá kell hangolódnia a pár közös és egyénenkénti jellemvonásaira, hogy ezen érzéseknek a birtokában nyithassa meg ő is magából azokat a rezdüléseket, ami feltétele az eredményes közös munkának. Egy portré fotográfus emberismeretével kell a lehető leghamarabb megteremteni a kontaktust a párral, hiszen nekik egy addig ismeretlen ember előtt kell őszintén, természetesen megnyilatkozniuk. Közösen kell tudni kialakítani a lehető leghamarabb az egymás között a bizalmat, mert csak ebből születhetnek igazán jó, személyhez szóló képek egy megismételhetetlen eseményről.

kreatív esküvő fotózás

Felmerülhet a kérdés, minek ide a művészi érzékenység? Talán a szertartáshoz, és az utána következő vacsorához nem is annyira, az E- sessionhöz és a stage-fotókhoz azonban nagyon is. De még az esketés alatt sem elég a riporteri profizmus. Nem lehet a szertartás általános eseményeire koncentrálni csak. A látszólagos „üresjáratokban” lehet elkapni azokat a – szinte intim – pillanatokat, amikben igazán őszinte megnyilvánulások érhetők tetten. Ezeken is „rajta kell lenni”! Ez igaz a felszabadulást, az önfeledt szórakozást, ünneplést jelentő vacsorára is.


Ebben van nagy szerepe az esküvő előtti összeszokásra, mert a fotós tudja már, különösen az esküvő előtti civil és az ünnepi ruhás fotózások során szerzett tapasztalatokból, hogy mikor, milyen reakcióra számíthat. Az igazi kreativitás azonban ebben a két fotózásban érvényesül. A civil ruhás sorozatnál (E-session) felszínre kell tudni hozni a két ember hétköznapi lényét, vissza kell nyúlni a különálló személyiségekhez, és ahhoz a közöshöz, ami az együttlétek alatt alakult ki. Ezeket érdemes megörökíteni, hiszen sosem lesznek már azok, akik voltak. Itt fontos ennek a fotózásnak a helyszíne, hiszen olyannak kell lennie, amihez mind a ketten kötődtek külön-külön és együtt is.

kreatív esküvő fotózás

Ez a honnan jöttünk szimbóluma. Ebből adódik a stage (beállított esküvői ruhás) fotózás helyszíne is, hiszen annak meg azt kell szimbolizálnia, hová tartanak, immár közösen. Ugyanakkor rögtönözni is lehet, sőt kell is. Az előre elképzelt helyzetek mellett felmerülhetnek a pillanat adta lehetőségek, amiket csak közösen lehet kiaknázni. Ha bevállalós a pár, mehetnek a legbohémabb képi ötletek. Ha viszont a romantika a döntő a két ember életében, annak megfelelően kell a fényképezést is irányítani. Ha a fotósra bízzák a helyszín kiválasztást, akkor is meg lehet találni a párnak legmegfelelőbbet. Nem lehet erőszakos, sem a maga kényelmét kereső, hanem rugalmasan együttműködve kell megtalálnia a kompromisszumos lehetőséget.

kreatív esküvő fotózás

Hogy mi kerül megvalósításra, az nemcsak a fotós rátermettségén, emberi érzékenységén múlik, hanem a páron is. Amíg fotózunk, hárman képezünk egy párt. Mi arra törekszünk, hogy megtaláljuk az erre az alkalomra szóló kapcsolódási pontokat, hogy mindannyian elégedetten rázhassunk kezet egymással a képek átadásakor. Nem munkát végzünk, hanem együtt kívánunk veletek alkotni. Életetek egyik döntő állomásának a maradandó művét…


Kapcsolódó oldalak: