Rendezvényfotózás

Jótékonysági esten

Balogh Cecíliától a Szahara Táncstúdió vezetőjétől kaptuk a megtisztelő felkérést az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU) javára tartott jótékonysági hastánc gálaműsor hivatalos fényképezésére. Az est bevételét az Afrikában magyarok által üzemeltetett kórházak támogatására ajánlották fel.

Olvass tovább»

Valóság és illúzió

Ezzel a címmel hirdetett a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. a Magyar Alkotó Művészek Országos Egyesületével karöltve, tagjai részére művészeti pályázatot a cirkusz világának művészi megközelítésű ábrázolására. A MAOE Fotóművészeti Tagozatának tagjaként a felhívás természetesen engem is érintett. Csak éppen semmi idevágó anyagom nem lapult az archívumomban. Az meg valahogy nem érdekelt, hogy a belépőt megvéve, egy adott helyről, a közönség közül lődözzek. Ráadásul azt is gondoltam, hogy egy előadás csupán arra lenne elegendő, hogy felmérjem, mikor, mit érdemes fotózni. A Tagozat vezetőinek azonban jó személyi kapcsolata van a Fővárosi Nagycirkusz vezetőségéhez, így lehetőséget kaptunk a Cirkusz kavalkád előadáson több alkalommal is fotózni. Szabad mozgás térrel az üres helyeken, természetesen sem az előadást, sem a nézőket nem zavarva, és ami a legfontosabb, térítésmentesen. Így persze érdekelt a lehetőség, és jelentkeztem is a fotóscsapatba.

Olvass tovább»

Koncert hangulatok

A koncertfotózás a rendezvényfotózás egy különleges ágazata. Talán összehasonlítható a színházi fotózással, mégis külön választanám e kettőt. Különösebben nem is mennék bele, miért, talán elég az, egész más szemlélettel kell hozzá állni, még ha megközelítőleg azonos felszereléssel is. Egy a közös bennük. Azonosulni kell a pódium hangulatával, és ez csak úgy lehetséges, ha értjük, ismerjük és szeretjük azt, ami a színpadon zajlik.

Zene központú vagyok, kicsi gyermekkorom óta meghatározója az életemnek. Talán nem véletlen, hogy fotós próbálkozásaim kezdetén hamar a zenei színpadok elé kerültem. A tabáni és az Ifjúsági park-beli, hetvenes évek eleji bulikban már ott lógtam a Mini, a Syrius és az LGT fellépésein.  Láttam, hallottam és fotóztam a debütáló Dés Lászlót a Marczibányi téren az Interbrass zenekarban Másik László és Berki Tamás társaságában. Az 1983-ban megnyílt Budapest Sportcsarnok számos, számomra jelentős koncertjén fogtam a 400-as telét kedvenceimre. Hja, akkor még könnyű volt, bármit be lehetett vinni a küzdőtérre, 2002-ben már a G2-t sem a Yes koncertjére.

Olvass tovább»

Eifert János képnovellái

A magyarországi fotográfia egyik meghatározó egyénisége, nemcsak itthon, szerte a világban. A táncművészből fotóművésszé avanzsált ember képei és diaporámái a folyamatos  önmaga keresésben felfedezett új utakról szólnak. Az általa megfogalmazott 3T (Természet – Test – Tánc) köré csoportosított mondanivaló hol csak egyedül, de jobbára együtt, hármasban van jelen, a művész sajátos belső vizualitásának tükrében.

Már az analóg korszakban is jellemző volt munkásságára a valósághű képi ábrázolástól való elszakadás. Rá igazán jellemző, hogy nem a mindenki által ismert valóság a lényeg, hanem az, ahogy ő értelmezi. A digitális lehetőségek tovább szélesítették a láttatás eiferti értelmezését. A 70. éve felé közeledő művész fiatalos lendülettel alkalmazza a mai napig a legújabb alkalmazási lehetőségeket képi elképzeléseinek megvalósításához. Ahogy bánik a képi alapokkal, azzal olyan névjegyet rak melléjük, ha nincs is aláírás, akkor is felismerhető bennük szerzőjük sajátos lelkülete.

Olvass tovább»

Rendezvényfotózás – Vérteskozmai Falunap

A Vértes szívében elrejtve bújik meg az egyetlen utcából, 60 házból és 6 állandó lakosból álló kis falucska, Vérteskozma. A falu hagyományőrző lakói, mint minden évben, az idén is megrendezték a “kozmai falunapot”, melynek alkalmával összegyűlnek a falucska állandó és ideiglenes lakói egy közös főzésre, beszélgetésre.

Az idei évben is nagyon hangulatos volt az esemény. Mindenki barátságos: az itteniek bárkit szívesen fogadnak, még ha nem is idevaló, vagy ismerős.

Rendezvény fotózás - Vérteskozma Falunap 2011.

Olvass tovább»

„Rejtőzködő” Budapest – könyvbemutató

Tóth József és Podonyi Hedvig könyvének bemutatója

Tegnap adott otthont a Mai Manó Ház (A Magyar Fotográfusok Háza) Napfény műterme egy nagy érdeklődésre joggal igényt tarható könyv bemutatójának. A fotós körökben jobbára Füles néven közismert Tóth József sajátos felfedezőútra indult a fővárosban, olyan kultúrtörténeti ereklyéket keresve, amelyek vagy nem láthatók a mindennapok emberének, vagy észrevétlenül megyünk el mellettük – nap, mint nap. A képekhez Pozsonyi Hedvig író-újságíró szolgál történeti, illetve kulturális tudnivalókkal, hátterekkel.

Olvass tovább»

BIMUN – 2011

A rendezvény alapgondolata:

„A 2011 áprilisában, Budapesten megrendezésre került International Model United Nations nevű nemzetközi diákfórum, az Egyesült Nemzetek Szervezetén belül zajlik, annak munkáját modellezi. A diákok egy választott országot képviselnek és annak érdekeit figyelembe véve különböző bizottságokban tárgyalnak, megoldást keresve aktuális és globális problémákra. A rendezvény során a diákok diplomatákká válhatnak, akik között megszűnnek a határok és a távolságok. A konferencia hivatalos nyelve az angol.”

Olvass tovább»

Valahol Európában – Színházi előadás fotózása a próbán

A Szép Ernő Színház, kiegészülve Solti Ádámmal, a Madách Színház, a Vörösmarty Színház és a Budapesti Utcaszínház művészeivel, valamint az újpesti Homoktövis Általános Iskola színjátszó körének tanulóival az Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Házban mutatta be május 9-én Dés László Valahol Európában musicaljét.

Fotósunk a május 5-i próbán fotózott a társulat honlapjához és a darab dokumentálásához. A világhírű film színpadi adaptációja a Szép Ernő Színház vezetőjének, Szinevál Gyulának a rendezésében került színre. Az előadást négy nappal megelőző, főpróba előtti utolsó próbáján már érezni lehetett a darab feszültségeit, fordulatosságát, amit remekül alapozott meg Dés László hatásos zenéje. A szóló énekek és a kórusok igazán színessé és élvezetessé tették még a próbát is. Néha szinte előadás szinten mentek le a színek. A gyerekszereplőket alakító tanulók egyenrangú partnerei voltak a felnőtt színészeknek.

Olvass tovább»