Képajánló

Húsvéti képek, poszterek rendelhetők!

A Foto-Graf Stúdió egyedi húsvéti, illetve gyermek poszterei és képei megrendelhetők. A képek nyomdai úton előállított, kiváló minőségben kerülnek szállításra. Húsvétra egyedi üdvözlő lapnak, vagy ajándéknak javasoljuk. A falon a lakás, vagy a gyermekszoba kedves dísze lesz.

Olvass tovább»

Hazai vadon élő orchideák

Az orchidea nemcsak a trópusok éke. A mérsékelt égöv, így hazánk is számtalan orchidea fajnak ad otthont. A 44 alapfaj mellett 2 alfaj és számtalan hibrid virágzik az országban. A mi orchideáink nem fákon élősködnek, ritka közöttük a nagy virágú egyed és egyelőre még a gyűjtők se nagyon szemelték ki őket otthoni termesztésre, keresztelgetésre.

Orchidea: Sápadt korbor - Pilisszentkereszt, 1988

Olvass tovább»

Színtelen virágok

Lehet-e nagyobb ellentmondás a fotográfiában, mint az eredendően színes témákat fekete-fehérben fényképezni? Ellentmondás, de egyben kihívás is, amióta léteznek a színes nyersanyagok. Vannak azonban olyan területei a fényképezésnek, amelyeknél elfogadott a színtelen ábrázolás. Gondolok itt elsősorban a portrékra, a szociófotókra, a tájképek bizonyos megközelítéseire, vagy a letisztult aktokra. Itt álljunk is meg egy pillanatra!

Hiszen a fényképezésnek e területe a legékesebb magyarázat a színtelenségre. A fekete-fehér tónusok elveszik a bőr színét, megszűnik a természetesség, a test nem a hús-vér valóságában jelenik meg, nem valakihez kapcsolható, sokszor ezért nem is kell az arc. A jó akt az emberi test egyetemes szépségéről mesél. A formák tökéletessége válik főszereplővé a fényben. Ez a fekete-fehér fényképezés lényege. Formára és fényre helyezni a hangsúlyt.

Olvass tovább»

Hittel utakon, utak mentén

Visszaemlékszem gyerekkoromra, az Apámmal tett túrákra. Már akkor különös hatással voltak rám az utak és a földek melletti kőkeresztek. Kisfiúként néha rettegéssel, néha érdeklődéssel néztem az alakra, és kérdeztem, miért van ez így, ki az ott, miért állnak a keresztek?

Nem tudom, még a mai napig is misztériummal tölt el a szabadtéri hitjelek látványa. Az egész háttér történet ismeretében még inkább.

A hittel nem úgy vagyok, ahogy sokan szeretnék, de azt is tudom, hogy sokan így állnak hozzá, mint én. Nem a templomban keresem, hiszen a Megváltó egyik legfontosabb intelme, hogy ne a templomban keressetek. A templombelsőkben erősen érzem az építtetők szándékát: érezd parányi porszemnek magad az Úr jelenlétében. Holott nem erről szól a tanítás, mert az Isten mindannyinkban ott lakozik. A tájban megjelenő templom, kálvária, sír, vagy kőkereszt számomra ezt szimbolizálja. A hit mindenütt jelen van, ha Benned is. Ezért nem nagyok a templomok a képeimen, de ha kell, a kálvária, vagy a kőkereszt akár fölém is nőhet.

Olvass tovább»

A technika találkozása a spiritualitással

Mandalák virágfotókból

A spirituális érdeklődés tudat alatt mindig is jelen volt bennem. Pár éve, egy ismeretség felújulása kapcsán viszont a felszínre került. Így jutottam közelebb a mandalák világához is. A bonyolultnak tűnő megismételhetlenség mögött rejlő természetes sokszínűség fogott meg. A vizuális meditáció lehetősége…

Mivel vektorgrafikával is foglalkozom, kézenfekvőnek tűnt, hogy így vágok bele magam is a mandalakészítés rejtelmeibe. Azonban, milyen érdekes. A képfeldolgozással hiába dolgozom kötelesség szinten, az valahogy mindig élvezetes elmélyülés, hiszen javarészt azért csak a saját fotóimmal dolgozom. A vektoros munka viszont mindig kötelezettség. Nem is tudtam ebből kiszakadni próbálkozásaim közben, így az elmélyülés sem következhetett be. Nem volt mi megadja a kezdő lökést, hiányzott a belső inspiráció.

Olvass tovább»